Αθλητική Αλιεία
Με σύμμαχο την υπομονή και με αρκετή τύχη, το ερασιτεχνικό ψάρεμα αποτελεί για πολλούς μια ευχάριστη δραστηριότητα και έναν τρόπο να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τη θάλασσα. Υπάρχουν, ωστόσο, κι αυτοί που μετέτρεψαν αυτή τη δραστηριότητα σε αγώνα, δίνοντάς της το όνομα «αθλητική αλιεία».
Η αθλητική – αγωνιστική αλιεία αναγνωρίζεται πλέον ως άθλημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και διέπεται από τους κανόνες και τη νομοθεσία του αθλητικού νόμου. Σε διεθνές επίπεδο, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ενώ πολλές χώρες επενδύουν σε υποδομές και αναπτύσσουν τον θεματικό τουρισμό γύρω από αυτήν, προσφέροντας οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Η αθλητική αλιεία δεν στοχεύει σε εμπορικούς σκοπούς, αλλά στηρίζεται στη φιλοσοφία του «πιάνω και απελευθερώνω». Τα ψάρια που πιάνουν οι αθλητές διατηρούνται ζωντανά σε ειδικές θήκες με νερό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι κριτές τα ζυγίζουν και κατόπιν απελευθερώνονται. Αν κάποιο ψάρι τραυματιστεί σοβαρά, οι διοργανωτές του παρέχουν αντιβίωση και το περιποιούνται με φάρμακα.
Ο σύλλογός μας, τα Δελφίνια Περιστερίου, διαθέτει ένα δυναμικό τμήμα Αθλητικής Αλιείας με 30 αθλητές που διαπρέπουν κάθε χρόνο σε φιλικούς αγώνες και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, σημειώνοντας σημαντικές διακρίσεις. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας
Δραστηριότητας και Αθλητικής Αλιείας (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.) συντονίζει τις δραστηριότητες των συλλόγων, αριθμώντας 32 αναγνωρισμένα σωματεία από τη Γ.Γ.Α.
Η αγωνιστική αλιεία διακρίνεται σε επτά (7) επιμέρους τεχνικές:
- Αλιεία με φελλό στη θάλασσα (π.χ., εγγλέζικο, απίκο, μπολονέζ)
- Αλιεία με φελλό σε εσωτερικά νερά
- Αλιεία κυπρίνου (carp)
- Αλιεία από παραλία (casting)
- Αλιεία με καθετή από βάρκα
- Βολές με καλάμι και μηχανισμό
- Αλιεία με καλάμι και μηχανισμό με τεχνητό δόλωμα (spinning)
Κάθε χρόνο διεξάγονται πολλοί φιλικοί αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα, από τα οποία επιλέγονται οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.